We zitten middenin de coronacrisis, een pandemie die naast gezondheid ook de economie raakt door het stilvallen van arbeid, productie en consumptie. Het is een gevoelig onderwerp waar je als merk in de communicatie naar je doelgroep de plank volledig mis kunt slaan. Weet jouw bedrijf daarentegen pluspunten te scoren in deze tijd, zal dit nog lang na de crisis onthouden worden. Hier kan je als bedrijf niet alleen tijdens, maar nog jaren na de crisis van profiteren. Begrijp ons niet verkeerd, dit is geen marketingkans om te benutten, en we raden niet aan dat merken zich opportunistisch verbinden met een gezondheidsrisico. We moeten wel erkennen dat dit een nieuwe realiteit is en een nieuwe strategie van ons allemaal vereist. En één verkeerde zet, kan je bedrijf de kop kosten.

 

Geef het goede voorbeeld!

In tijden van crisis kijken mensen naar leiders en instellingen voor begeleiding, geruststelling en informatie. In toenemende mate kijken ze ook naar bedrijven. Je kunt als onderneming niet zwijgend de coronacrisis aan je voorbij laten gaan, je zult er iets mee moeten. Geef het goede voorbeeld en maak gebruik van deze 9 tips voor merkcommunicatie in tijden van crisis:

 

1. Ken je merk

Begrijp welke unieke rol jouw merk speelt in het leven van mensen, hoe dat is veranderd en hoe jouw merk kan helpen of nuttig kan zijn tijdens deze crisis. Het gaat erom dat je zoekt naar mogelijkheden om het goede voorbeeld te geven en het juiste te doen, daar waar het zinvol is voor jouw bedrijf.

 

2. Toon goodwill

Kun je op welke manier dan ook iets bijdragen aan de maatschappij in deze tijd is dat natuurlijk geweldig! Denk aan initiatieven om locals te ondersteunen, het weggeven van een online consult of gratis verzendkosten. Alles om de maatschappij en de economie een steuntje in de rug te geven is wenselijk. Wil je goodwill tonen en inspelen op de crisis met een actie, doe dat dan vanuit maatschappelijk oogpunt. Als je niet wil dat je actie in het verkeerde keelgat schiet, moet het jou als ondernemer eigenlijk een beetje pijn doen.

 

3. Stay up-to-date

Dingen veranderen snel en wat gisteren als een goede boodschap aanvoelde, is vandaag misschien niet de juiste woordkeuze. Zorg ervoor dat je up-to-date bent en let op de context voordat je iets verstuurt. En onthoud, soms is het beter om helemaal niets te zeggen!


4. Let op de tone of voice

Net als mensen, moeten merken hun toon afstemmen op de context. Op dit moment is het misschien niet het beste moment om kritisch en sarcastisch te zijn, terwijl empathie, begrip en zelfs bepaalde soorten humor gewaardeerd worden. Hoe krijg je dit goed voor elkaar? De beste manier is door te luisteren naar wat mensen, en met name jouw klanten, zeggen – en dat op de juiste manier te verwerken in je copy en tone of voice.

5. Anticipeer op veranderingen in het gedrag van je klanten

Omdat een groot deel van de mensen thuis werkt, zullen er een aantal gedragsveranderingen zijn die invloed kunnen hebben op de behoeften van klanten en op de manier waarop ze met jouw bedrijf omgaan. Waarschijnlijk is het nodig dat je een release of evenement uitstelt. Of dat je flexibele tickets aanbiedt, zonder extra kosten. Er is in ieder geval een verhoogde verschuiving naar e-commerce. Voor jouw merk betekent dit dat je bereid moet zijn om de veranderende behoeften van de klant online te bevredigen.


6. Verspreid accurate en betrouwbare informatie

In tijden van crisis willen mensen geloofwaardige informatie. Als je nuttige en betrouwbare informatie hebt die mensen kan helpen om door de onzekerheid te komen, of om mensen rustig te houden, dan kun je die informatie delen. Check altijd jouw bronnen, want het laatste wat je wil is onbetrouwbaar overkomen in tijden van crisis!

 

7. Zorg voor een fantastische klantenservice

Het is onvermijdelijk dat sommige merken door de aard van hun bedrijf meer invloed ondervinden van het coronavirus dan anderen. Als het coronavirus van invloed is op jouw bedrijf en klanten, zet dan vol in op je online kanalen om met klanten te communiceren, hen te ondersteunen en om eventuele initiatieven die je lanceert te verspreiden. Het is belangrijk dat je luistert en begrijpt welke zorgen jouw klanten hebben, en dat je hen zo goed mogelijk aanspreekt en ondersteunt.

 

8. Biedt afleiding & lichtzinnigheid

In tijden als deze, waarin al het nieuws overweldigend kan zijn, kan een beetje lichte afleiding en vermaak gewaardeerd worden. Voor je merk betekent dit dat je een balans moet vinden tussen nieuws en entertainment. Zolang je gebruik maakt van gepaste copy en tone of voice, kun je hier prima op inspelen.


9. Community & positiviteit

Als mensen zijn we geprogrammeerd om verbinding te zoeken. Hoewel de huidige maatregelen bescherming en zekerheid bieden, hebben ze een aanzienlijke impact op individuen, communities en de wereld in het algemeen. We zien ook dat niet-corona gerelateerde en positieve verhalen de aandacht van mensen trekken, omdat er nog steeds goede dingen gebeuren, ondanks de context op dit moment. Merken moeten zich blijven verbinden met deze momenten en deze blijven vieren, waar en wanneer dat nodig is!

 

Merkcommunicatie in tijden van crisis

Aan het eind van de rit is het altijd het beste om in je straatje te blijven en trouw aan je merk te zijn dan om je te associëren met het coronavirus. Om je houvast te geven over hoe je merk het beste kan communiceren in tijden van de crisis, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

1. Kun je positieve verhalen delen die je doelgroep oppept in deze tijd?
2. Heb je positieve initiatieven waar je over kunt praten?
3. En kun je je community samenbrengen op een positieve manier?

 

Succes!