Wat een jaar geleden nog onwerkelijk leek, is vandaag realiteit. We zijn in de ban van het coronavirus en ander nieuws lijkt voorlopig bijzaak. Horecazaken sloten hun deuren, werknemers worden naar huis gestuurd en freelancers verliezen opdrachtgevers. De pandemie brengt heel wat teweeg voor ondernemingen en alleen de tijd zal ons leren wie overeind blijft en wie niet. Toch biedt deze vervelende periode ook mooie kansen. Als je deze ziet en hier op de juiste manier op inspeelt, kun jij het als bedrijf redden. Je kunt zelfs nog lang na deze crisis profiteren van de strategische keuzes die jij vandaag de dag maakte. Één ding is zeker: je zal er als ondernemer vol in moeten gaan. Want wie stil blijft zitten, gaat kopje onder.

 

Een crisis vormt bedreigingen, maar biedt ook kansen

Ondernemers worden hard getroffen door de coronacrisis. De ene onderneming zal meer problemen ondervinden dan de andere, omdat sommige sectoren simpelweg hun werk niet meer mogen uitvoeren. Je kunt de situatie accepteren, wachten tot de ellende voorbij waait en hopen dat je het financieel gaat redden. Je kunt ook kansen zoeken in de mogelijkheden die de crisis met zich meebrengt. Want iedere crisis biedt kansen, ook deze. En waar liggen die kansen in tijden van social distancing? Juist, the world wide web.

 

Social Physical distancing = social connection

Zeker voor webshop-eigenaren en andere online ondernemers is het dé tijd om te knallen! Hoe vervelend de impact van de coronacrisis ook is op fysieke winkels, nu consumenten thuis zitten zijn ze meer online dan ooit. Mocht er ook in Nederland toch nog een lockdown komen waardoor winkels tijdelijk hun deuren moeten sluiten, ontstaat er een groot gat. Iets waar je met je webshop op in móet spelen, wil je sterker uit deze crisis komen. Indien het als fysieke onderneming mogelijk is, zal je prioriteit nu moeten liggen bij het uitrollen van een online strategie.

Social Physical distancing = social connection

- Chase Jarvis

Kansen voor jouw onderneming

· Van bricks naar clicks

Er is geen betere tijd dan deze om een webshop te starten. Helaas is dit niet in iedere sector te realiseren, maar ook wanneer je niet over fysieke producten beschikt is het vaak mogelijk om je dienst online aan te bieden. Denk maar aan een sportschool die online lessen aanbiedt, of een rijschool die digitale theorielessen geeft. Be there & be relevant!

 

· Wees zichtbaar bij je doelgroep

Nu consumenten massaal online winkelen is het des te belangrijker dat je online gezien wordt. Wees aanwezig op de kanalen waar je doelgroep te vinden is. Plaats consistent content op je social media kanalen en stuur regelmatig e-mails naar je mailinglist. Wil je direct leads scoren naar je shop? Overweeg dan de inzet van Google en social ads. Zeker als je producten verkoopt die consumenten in tijden van deze crisis goed kunnen gebruiken. Misschien lijkt zoekmachine-optimalisatie op korte termijn geen geschikte strategie. Vergeet echter niet dat er ooit een eind komt aan deze tijd en veel consumenten hun zoektocht naar een product nog steeds starten in een zoekmachine als Google. Wanneer je je vindbaarheid in Google optimaliseert, kan dit je duizenden extra websitebezoekers per maand opleveren!

 

· Inspelen op de actualiteit met content (maar overschrijd geen grenzen!)

Verplaats je in het dagelijks leven van jouw doelgroep, geef ze tips om het thuiswerken makkelijk te maken en spread some positivity. Zorg er ook voor dat de tips gerelateerd zijn aan jouw diensten of producten en link ze naar je website of webshop. Let wel op, er zijn grenzen. Je kunt als onderneming niet zwijgend de coronacrisis aan je voorbij laten gaan, je zult er iets mee moeten. Maar we zien voorbeelden van bedrijven die een commerciële slaatje proberen te slaan uit deze ellendige periode en hiermee maatschappelijke grenzen overschrijden. Zowel consumenten en bedrijven staan op scherp en prikken makkelijk door je heen, dus wees hier voorzichtig mee.

De coronacrisis is een gevoelig onderwerp waarmee je kan scoren of de plank volledig mis kunt slaan in de communicatie naar je doelgroep. Weet je als bedrijf daarentegen pluspunten te scoren in deze tijd, zal dit nog lang na de crisis onthouden worden. Hier kan je bedrijf nog jaren van profiteren. Wil je goodwill tonen en inspelen op de crisis met een actie, doe dat dan vanuit maatschappelijk oogpunt. Het moet jou als ondernemer eigenlijk een beetje pijn doen.

· Optimaliseer je website / webshop

Het positieve aan rustigere periodes is dat er ruimte ontstaat om achter de schermen aan de slag te gaan. Want die overall to do-list werd iedere maand al een stukje langer. Rond de werkzaamheden af die anders blijven liggen, zodat je hier later van kunt profiteren. Denk maar aan het bijwerken van je administratie, het restylen van het design van je website of duik nog eens in je data. Er is altijd wat te verbeteren!

 

· Investeer slim: zet je voorraad in als marketingbudget

Het kan slim zijn om in deze tijd in te zetten op een influencer marketing strategie voor je webshop. De consument is meer online dan ooit en door verschillende micro-influencers in te zetten, wordt het makkelijker om de doelgroep van je organisatie aan te spreken. Daar komt bij dat de kosten hiervan doorgaans lager liggen, dan bij grote influencers. Ook kun je vaak barter deals sluiten, waarbij micro influencers campagnes uitvoeren in ruil voor gratis producten. Zo kun je jouw voorraad inzetten als marketingbudget!

 

· Ontwikkel je kennis en skills

Ondernemers lezen boeken. Maar wanneer had je het afgelopen jaar nou echt tijd om dat inspirerende boek te lezen of die online cursus te volgen? Heb je door alle omstandigheden tijd over? Lees dat boek, volg die cursus en zorg ervoor dat je blijft werken aan de groei van je business tijdens deze crisis.

 

Als we één advies moesten geven…

Zeker als je in deze tijd gedwongen thuis zit, is het noodzaak dat je nu aan de slag gaat met jouw plan de campagne. Misschien overweeg je al een tijd om je producten online te verkopen, of run je een fysieke winkel die je nu wilt uitbreiden met een webshop. Er is in ieder geval geen beter moment om te starten met je eigen webshop dan nu! Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij geven de komende maanden gratis sparsessies weg! Meld je hier aan voor een virtuele sparsessie met één van onze professionals over jouw online strategie.

 

Kom in actie en overwin deze crisis!

Blijf niet stilzitten en zet de coronacrisis om in kansen voor jouw bedrijf. Verpak je offline diensten in een nieuw online concept. En wanneer je over een webshop beschikt, maak dan gebruik van het voordeel dat je werkzaamheden online plaatsvinden. Het is nú tijd om in actie te komen. Zorg ervoor dat jij die ondernemer bent die er als de kippen bij was, alleen zó kom jij sterker uit deze crisis!