Wanneer je online marketing in gaat zetten kom je voor twee keuzes te staan: je neemt een online marketeer in dienst of je gaat op zoek naar een online marketing bureau. Welke keuze voor jou de beste is, is volledig situatieafhankelijk. Hier kunnen we zonder een gesprek dan ook geen advies over geven. Wel hebben we de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar afgewogen, zodat jij na het lezen van dit artikel zelf kunt kiezen: neem ik een online marketeer in dienst of besteed ik mijn online marketingactiviteiten liever uit aan een online marketing bureau?

 

6 redenen waarom een online marketeer in dienst nemen een goed idee is

01. Werknemers worden merknemers

Werknemers worden merknemers! Als er sprake is van goede internal branding binnen jouw organisatie draagt je personeel je visie uit. Dit ‘hart voor de zaak’-gevoel zal je wellicht minder voelen bij een extern bureau. Een interne medewerker is betrokken bij alle activiteiten binnen jouw bedrijf. Dit resulteert automatisch in meer input, en als deze waardevol is, kan deze gebruikt worden in je online activiteiten. Een extern bureau daarentegen, voelt waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid voor het succes van jouw online campagnes. Jouw succes werkt simpelweg ook mee aan hun succes!

 

02. Kennis van de branche

Een extern bureau is niet iedere dag betrokken bij de branche waar jij je in bevindt. De kennis van en het gevoel bij de branche ligt daardoor lager dan bij een interne werknemer. Wanneer er inhoudelijke content zoals teksten geschreven dienen te worden, betekent dit vaak dat je zelf informatie aan moet leveren. Mocht je kiezen voor een extern bureau, is het goed om zo nu en dan rond de tafel te zitten, zodat het team input voor nieuwe ideeën krijgt.

 

03. Kennisontwikkeling binnen je organisatie

Als je wilt dat er kennis van online marketing binnen je organisatie wordt opgebouwd, is het verstandig om een online marketeer aan te nemen. Maar ook van uitbesteden kun je veel leren. Bij een online marketing bureau werkt over het algemeen een team bestaande uit meerdere professionals die constant op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen omtrent online marketing. Wanneer je omringt bent met een team ervaren online marketeers, gaat je eigen ontwikkeling vanzelfsprekend ook een stuk sneller.

04. Tijdwinst

Wanneer een werknemer bij jou op kantoor zit, valt er tijdwinst te behalen. Moet er snel geschakeld worden? Iets offline gehaald worden of actuele content geschoten worden? Jouw bedrijf heeft altijd prioriteit. Een online marketing bureau werkt op een andere locatie, waardoor goede afspraken en communicatie vereist zijn. Natuurlijk kun je met een extern bureau ook gewoon een afspraak maken. Het inplannen van een vaste dag zou hier een goede oplossing voor kunnen zijn. En in deze tijd kan dat gewoon digitaal, over tijdwinst gesproken!

 

05. Kosten

Een personeelslid aannemen kost over het algemeen minder geld dan het inschakelen van een extern bureau. Dit betekent dat er tegen dezelfde kosten meer uren kunnen worden gemaakt. Een online marketing bureau beschikt vaak over meer expertises. Hier betaal je meer voor, maar dat zie je als het goed is ook terug in jouw resultaten. Je doet er wel verstandig aan om optimaal gebruik te maken van de expertises die je tot je beschikking hebt, zodat je ook daadwerkelijk méér impact kunt maken. Zo hoef je niet voor iedere expertise één werknemer aan te nemen en kun je de hogere kosten dubbel en dwars terugverdienen.

 

06. Groei en verloop personeel

Als bedrijf investeer je in je personeel om ervoor te zorgen dat skills verder ontwikkeld worden. Je hebt invloed op de groei van een werknemer en je bepaalt zelf hoeveel tijd en geld je hierin investeert. Wanneer je een extern bureau in de arm neemt, heb je geen invloed op de groei of het verloop van je personeel. Als een werknemer ervoor kiest om een andere baan te zoeken, dan zijn er vaak wel genoeg andere marketeers die jouw opdracht op kunnen pakken.

 

5 redenen waarom uitbesteden aan een online marketing bureau een goed idee is

01. Hoog niveau van kennis

Van een online marketing bureau mag je verwachten dat er een hoog niveau aan kennis aanwezig is. Er zijn meerdere professionals die zich bezighouden met enkel het vak online marketing, waardoor je ervanuit kunt gaan dat het kennisniveau hoger ligt dan dat van één of twee werknemers. Een online marketing bureau is altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen waardoor de kwaliteit hoger zal liggen.

 

02. Ervaring met andere klanten

Ook beschikt een online marketing bureau over meerdere klanten, wat betekent dat ze de ervaringen die ze opdoet bij andere klanten kan meenemen naar jouw online marketingcampagnes.

 

03. Een heel team aan professionals

Wanneer je een online marketing bureau inschakelt heb je een heel team aan online marketeers tot je beschikking! Dit betekent vaak dat er meerdere mensen met een kritische blik aan jouw campagne werken, waardoor je er het maximale uit kunt halen. Ook kan een collega makkelijk werkzaamheden overnemen wanneer iemand (tijdelijk) dreigt weg te vallen.

04. Geen loonlijst

Het aannemen van personeel brengt ook verplichtingen met zich mee. Denk maar aan premies en vakantiedagen bijvoorbeeld. Ook dien je iemand voor langere tijd aan te nemen en ben je verplicht iemand te voorzien van een werkplek. Indien je nog niet over personeel beschikt, komen hier onder andere huurkosten bij kijken. Houd dit dus in gedachten wanneer je de afweging maakt tussen het aannemen van een online marketeer of uitbesteden aan een online marketing bureau.

 

05. Verloop van personeel

Wanneer je over personeel beschikt is het een bekend pijnpunt: het risico dat werknemers ziek zijn of wegvallen. Tijdelijk, of omdat iemand een andere baan heeft gevonden. Je hebt tijd en geld geïnvesteerd in kennis die opeens ontbreekt. Het werven en inwerken van nieuw personeel kost tijd. Tijd die jij ook aan andere werkzaamheden had kunnen besteden! Besteed je je activiteiten uit aan een online marketing bureau, dan heb je in ieder geval niet te maken met personeelszaken.

 

Worstel je nog?

Je kunt natuurlijk ook voor kiezen voor een combinatie. Wanneer je een online marketeer in dienst neemt en dit combineert met bepaalde expertises van een online marketing bureau, kun je meer ervaren professionals na laten denken over je strategie en die werkzaamheden laten uitvoeren waar een werknemer niet voldoende ervaring mee heeft. Online marketing bureaus geven ook vaak trainingen zodat werknemers hier van kunnen leren!

Welke keuze voor jou de beste is, is dus volledig situatieafhankelijk. Kunnen we jou helpen door mee te denken over een oplossing voor jouw onderneming, neem dan hier contact met ons op.