Wil je komend jaar aan de slag met influencer marketing? Grote kans dat er ook voor jouw bedrijf interessante mogelijkheden zijn! Influencer marketing heeft zich ontwikkeld tot essentieel onderdeel van de marketingstrategie van veel bedrijven, voor zowel B2C als B2B. Niet zo gek, want social influencers verrichten wonderen voor bedrijven. Content gemaakt en gedeeld door een influencer resulteert maar liefst in een 11x hogere ROI. Influencers hebben online een community opgebouwd en consumenten volgen hen vanwege hun authenticiteit. Maar helaas beschikken niet alle influencers daadwerkelijk over zo’n community.

 

5 manieren om kosteloos fake influencers te herkennen

Zoals je misschien wel weet, zijn er talloze manieren om volgers, likes en reacties te kopen. Sommige mensen wekken graag de indruk dat ze populair of beroemd zijn, zelfs als ze dat niet zijn. Dit vernietigt het concept van influencer marketing en het is niet leuk voor influencers die wél veel tijd hebben gestoken in het bouwen aan een community. Veel bedrijven worden misleid door fake influencers die hen allesbehalve helpen om klanten te werven of de conversie en de ROI te verhogen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze manier van fraude te ontdekken. We hebben voor jou een top 5 uitgewerkt om nep influencers te doorzien op Instagram.

 

#1 Check de betrokkenheid van de volgers (engagement rate)

Controleer de engagement rate door deze handmatige berekening:

Tel het totaal aantal interacties (likes + comments + shares) van alle posts, deel dat vervolgens door het totaal aantal volgers en deel dat door het aantal posts (om de gemiddelde engagement rate per post te krijgen). Daarnaast kun je door de berichten scrollen om de namen van hun volgers en de reacties te controleren. Je ziet waarschijnlijk dat de volgers en reacties nep zijn door: reacties van één woord, emoji spam, reacties die niets te maken hebben met de content, enzovoorts.

 

#2 Onstabiele en inconsistente volgersgroei

Is er een plotselinge piek in volgers van een bepaalde influencer? Zo ja, dan is de oorzaak waarschijnlijk dat de influencer nepvolgers (bots) heeft gekocht. Begrijp ons niet verkeerd, er zijn gevallen waarin een influencer in korte tijd veel volgers genereert vanwege een recente post die viral gaat bijvoorbeeld. Maar nogmaals, de plotselinge groei van een volgersbestand is vaak foute boel. Daarnaast is een plotselinge daling van het aantal volgers ook een factor die je niet mag negeren. Het kan een teken zijn dat een Instagram bot accounts die de influencer eerder heeft gekocht, aan het opruimen is. Werp een blik op de volgers en kijk of er bots tussen zitten. Bots zijn meestal te herkennen aan het niet hebben van profielfoto’s en volgers. Vind je dit te veel werk? Neem dan contact met ons op, zodat we een uitgebreide analyse voor je kunnen doen.

#3 Betrokkenheid

Zijn de volgers betrokken bij de influencer? Staan er veel reacties bij de foto’s? Zo ja, dan is dit een goede indicatie dat de influencer “echt” is. Tevens is het goed als de influencer zich bezighoudt met de reacties onder de post. Let er wel op dat dit met meer dan alleen een emoji of “bedankt” gebeurt. Het is heel gemakkelijk om te zien of de volgers betrokken zijn bij de influencer. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat de influencer fake is, of nog geen relatie heeft opgebouwd met zijn of haar volgers, en dus niet interessant is voor jouw bedrijf.

 

#4 Views op video’s

Video’s zijn een goede indicator van hoe authentiek en actief het publiek is. Bijvoorbeeld: als een influencer 50.000 volgers heeft en slechts 1.000 views genereert, dan kan dat een teken zijn dat hij of zij een fake influencer is. Terwijl iemand met 30.000 volgers en 15.000 views op een video geweldig is! Maar net als bij likes, kunnen tegenwoordig ook views worden gekocht. Check daarom bij wantrouwen altijd de andere punten die worden besproken in deze blog.

 

#5 Earned media

Earned media (gratis publiciteit) is alle gratis media-aandacht die een influencer krijgt. Echte en gevestigde influencers hebben vaak een goede reputatie in de influencer marketingwereld. Zo kan het zijn dat ze genoemd worden door andere influencers of samenwerken met andere influencers. Bekijk ook of ze al eerder campagnes uitgevoerd hebben voor gevestigde merken. Beschikt een influencer niet over bepaalde vormen van earned media, dan is de kans groot dat zij niets opleveren voor jouw bedrijf. Het is dus zeer aan te raden om ook hier kritisch naar te kijken.

 

Hulp nodig bij het opzetten van jouw influencer marketing campagne?

Niemand wil samenwerken met fake influencers. Daarom zij wij continu bezig met de screening en de selectie van de meest geschikte influencers. Met ons brede netwerk weten we altijd geschikte influencers voor jouw bedrijf te selecteren. Echter ben je er met enkel de selectie van influencers nog niet. Een doordachte strategie is essentieel voor een succesvolle campagne. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen: Hoe kan ik de verschillende advertentieruimtes het beste benutten? Op welke manier kan de influencer mijn product het beste promoten? Waar worden potentiële klanten door de influencer naartoe geleid? Hoe optimaliseren we de landingspagina’s hiervoor? Zoals je ziet, komt er veel kijken bij het opzetten en uitvoeren van een influencer marketing campagne. Heb jij geen kennis van de markt of heb je er simpelweg geen tijd voor? Overweeg dan om jouw campagne uit te besteden aan onze specialisten. Neem hier contact met ons op en vraag een gratis sparsessie aan!