De meeste ondernemers zijn ervan overtuigd dat ze een goudmijntje in handen hebben. In werkelijkheid mislukt echter 90% van de startups. De redenen voor het falen kunnen er velen zijn, variërend van het gebrek aan een product-markt fit tot onvoldoende kapitaal. Of je nu een bedrijf, startup, investeerder of influencer bent, iedereen wil inzicht krijgen in de redenen voor het falen van startups. Ervaringen van anderen kunnen je als ondernemer namelijk helpen om de kans op mislukking te voorkomen. Wij maakten een lijst van de 20 meest voorkomende redenen waarom startups falen.
01. Het ontbreken van een markt
Veel ondernemers hebben de ambitie een gat in de markt te vinden. Echter komt dit in werkelijkheid maar weinig voor en bestaan startups vaak uit aanpassingen op hetgeen al bestaat. In 42% van de falende startups blijkt er geen markt voor een product te zijn. Een product of dienst lanceren zonder te valideren dat hier behoefte aan is, is een van de meest voorkomende redenen dat startups falen. Blijf niet hangen in je eigen aannames, ben kritisch en doe aan marktonderzoek. Het heeft geen zin vast te houden aan iets waar alleen jijzelf in gelooft.
02. Te vroege lancering van een product of dienst
It’s all about timing. Één van de grootste oorzaken dat startups falen is het te vroeg introduceren van een product. Als gebruikers nog niet klaar zijn om het product te adopteren en ze later wel belangstelling voor het product ontwikkelen, zijn er mogelijk concurrenten op de markt met een actuelere versie dan jij. In veel gevallen gaat er iets fout in het ontwikkelproces van een product, daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om je product te ontwikkelen en te testen voor je het aan de hele wereld introduceert.
03. Enkel bezig zijn met je bedrijf en niet met klanten
Te vaak zien we dat startende ondernemers alleen maar bezig zijn met hun eigen bedrijf. Ze willen eerst het product nog beter hebben en blijven de lancering uitstellen. In veel gevallen is er sprake van een stukje faalangst. Starters zijn vaak bang dat het niet goed genoeg is. Het gevaar is dat organisaties zich te veel op zichzelf blijven focussen in plaats van het werven en bedienen van klanten. Het is goed om je te richten op je business in de startup fase, maar vergeet niet dat klanten noodzakelijk zijn om je startup te laten slagen! Ga er vol in en gebruik de feedback die je ontvangt om je product of dienst razendsnel te verbeteren.
Wantrepreneur: a person who gorges on entrepreneurial philosophy and strategies but is yet to pull the trigger.
- Nette Creusen
04. Wantrepreneurship
Ben jij een entrepreneur of een wantrepreneur? Wantrepreneurs denken dat het bedrijf om hen draait. Ondernemers geloven in zichzelf en in hun team. Ze weten dat ze het niet alleen kunnen, dat hun team essentieel is voor de groei en het succes van het bedrijf. Ondernemers maken dingen mogelijk, hoe klein de stap ook is. Wantrepreneurs zijn altijd op zoek naar excuses en klagen als het moeilijk wordt om aan de slag te gaan. Ondernemers werken hard om hun bedrijf tot een succes te maken. Ze hebben het te druk met werken om zich zorgen te maken over wat andere mensen over hen denken. Wantrepreneurs hebben niet het geduld om aan het bedrijf te werken. Ze besteden hun tijd liever aan denken dat ze al een succes zijn. Zo kunnen we nog even doorgaan. Wantrepreneurs blijven eindeloos aan de weg timmeren. Stel jezelf dus kritisch de vraag: ben ik gemaakt als entrepreneur? Of ben ik een wantrepreneur?
05. Het ontbreken van een businessmodel
Het is belangrijk om een helder beeld te hebben van je klantsegmenten, partners, kernactiviteiten, kanalen en onderscheidend vermogen. Veel ondernemers denken dat het makkelijk is om klanten te werven, maar dit is knap lastig zonder een effectief businessmodel. Een businessmodel helpt jou om je bedrijf op een transparante en overzichtelijke manier in kaart te brengen, onder de loep te nemen en communiceerbaar te maken.
06. Te veel tegelijkertijd willen en de focus verliezen
Think bigger. Het is een mindset waar je het als startende ondernemer ver mee kunt schoppen. Let echter wel op dat je niet 10 jaar op de zaken vooruit gaat lopen en te veel tegelijkertijd wilt doen. Het is makkelijk om jezelf te verliezen in je toekomstplannen, maar als je startup binnen de eerste maanden geen exponentiële groei aan kan tonen, is het uitwerken van die plannen zinloos. Behandel je startup als een volwaardig bedrijf, maar boven alles: focus, focus, focus!
07. Slechte verhouding tussen kosten en verkoopprijs
De prijsstelling van het product dat je verkoopt moet geschikt zijn als je succes wilt behalen met je startup. Klanten zullen niet klagen over een hoge prijs als er voldoende voordeel is en het echt zinvol is. Maar wanneer een product overpriced is, loop je het risico dat je geen klanten binnenhaalt en geen succes behaalt met je startup. Zorg er daarentegen ook voor dat je verkoopprijs niet te laag is ten opzichte van je kosten, dit levert je gegarandeerd een faillissement op.
08. Succes op de verkeerde manier meten
Het lijkt voor de hand liggend dat je succes afmeet in de vorm van omzet. Vergeet niet dat hier bij een startup geen sprake van is, omdat winstgevendheid later pas duidelijk wordt. Focus je niet te veel op je omzet en winst op de korte termijn, gebruik in plaats daarvan innovation metrics, waarmee je meet of je innovatief bezig bent. Zorg dat je ontdekt of je een probleem oplost voor klanten, of je markt groot genoeg is, of je USP’s daadwerkelijk onderscheidend zijn en of je businessmodel überhaupt werkt. Het grote geld verdienen komt later!
09. Slechte communicatie tussen founders
Als founders breng je veel uren met elkaar door in de week. Met name in de startup fase loop je samen tegen grote persoonlijke risico’s aan, en kamp je met stress en financiële onzekerheid. Logisch dat het niet altijd gezellig is! Daarnaast heb je vaak te maken met 2 of zelfs meerdere business partners en dus verschillende meningen en visies. Niet gek dat in 85% van de gevallen de samenwerking binnen de eerste vijf jaar wordt ontbonden. Waar de een wilt cashen en het bedrijf wil verkopen, heeft de ander plannen om uit te breiden naar het buitenland. Waar de een ook in het weekend hart voor de zaak heeft, wil de ander meer tijd maken voor vrienden en familie. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint, dat je op één lijn ligt, elkaar goed kent en dat je elkaar aanvult. Maak goede afspraken over inzet, beloning en toekomstperspectief. Zo voorkom je een hoop ellende op de langere termijn!
10. De behoeften van klanten negeren
Het is als ondernemer essentieel om een oplossing voor een probleem te bieden dat klanten ervaren. Pas op dat je de behoeften van je klanten niet negeert. Het is belangrijk dat je blijft experimenteren, testen, meten, valideren en optimaliseren. Dit doe je door middel van onderzoek en het verzamelen van feedback. Luister naar je klanten, zij zijn tenslotte degenen die jouw product of dienst moeten willen afnemen!
11. Overtuiging dat marketing makkelijk is
Veel mensen denken dat marketing een eitje is, terwijl marketing een van de breedste disciplines is die je kunt bedenken. We zien veel startende ondernemers de realisatie van hun website uitbesteden aan hun jongere neefje, of zelf wat social media content in elkaar flansen. Als het mogelijk is, huur een specialist in! Branding, webdevelopment en leadgeneratie zijn allen een vak op zich en essentieel voor het succes van jouw startup. Als je er als bedrijf of ondernemer niet in slaagt om je product of dienst met succes op de markt te brengen, dan groeit je bedrijf misschien niet zoals bedoeld.
12. Onvoldoende middelen / budget
Als startende ondernemer heb je voldoende tijd en budget nodig om een succes van je bedrijf te maken. Het is geheel afhankelijk van jouw startup hoeveel geld je aan je bedrijf moet besteden. Veel bedrijven lukt het niet om voldoende financiering te realiseren en falen door onvoldoende middelen.
13. Niet het juiste team en disharmonie binnen het team
Een divers team met verschillende vaardigheden is van groot belang voor het succes van een bedrijf. Als je over een team beschikt waar iedereen dezelfde kwaliteiten heeft, ga je het niet redden als startup. Een van de essentiële factoren voor succes is dat er sprake is van diversiteit binnen je organisatie. Zorg voor verschillende rollen, achtergronden en kwaliteiten en blijf op zoek gaan naar missende aspecten. Zowel jij als oprichter als het team moeten elkaar aanvullen met ieders vaardigheden en academische achtergrond. Is er sprake van disharmonie tussen de investeerders van een bedrijf, of zitten mensen binnen het team niet op de juiste plek? Dan is de kans groot dat je startup gedoemd is te mislukken.
14. De concurrentie uit het oog verliezen of te veel bezorgdheid over de concurrentie
In welk stadium dan ook, vroeg of laat krijg je als ondernemer te maken met concurrentie. Als startup moet je echter niet te veel aandacht besteden aan je concurrentie. Natuurlijk is het belangrijk dat je de concurrentie niet uit het oog verliest, maar zorg voor een juiste balans tussen onwetendheid en overbezorgdheid.
15. Je bedrijf operationeel niet mee opschalen
Een valkuil voor veel ondernemers is dat ze soms vergeten de gehele organisatie tijdig op te schalen. Als jouw startup in de startblokken al succes boekt, is dat natuurlijk geweldig. Let er wel op wel dat de hele organisatie meegroeit met je succes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de managementstructuur, IT-systemen en infrastructuur. Het is een lastige kwestie om te managen: eerst verkopen in de hoop dat je kan opschalen, of andersom. Het kan helpen hiervoor een groeicoach in te schakelen om zo een gezonde en handelbare groei te realiseren. Dit kan je een hoop tijd, geld en moeite besparen.
16. Als ondernemer niet meegroeien met je bedrijf
Succesvolle ondernemers lezen boeken! Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Om mee te groeien met je bedrijf, raden we je aan om veel te lezen. Het is belangrijk om mee te groeien met je zakelijk succes. Leer op persoonlijk vlak van de ervaringen van andere ondernemers, sluit je aan bij een ondernemersclub en blijf je kennis ontwikkelen in je markt.
17. Gebrek aan passie
Ook al heb je nog zo’n goed idee, veel ondernemers houden het niet vol door een gebrek aan passie. Passie is essentieel om een product op te bouwen en succesvol in de markt te zetten. Gebrek aan kennis van de markt is de belangrijkste reden om passie in het bedrijf te verliezen.
18. Juridische uitdagingen
Soms kan een startup verstrikt raken in juridische complexiteiten en dit kan de oorzaak zijn van een mislukking. Dit kan van alles zijn, zoals het veranderen van de wetgeving waardoor de grootste inkomstenbron als sneeuw voor de zon verdwijnt of het onvermogen om op wereldschaal een product te lanceren.
19. Je gezondheid verwaarlozen
Als je denkt dat het runnen van een startup rozengeur en maneschijn is, think again. Een startup runnen is topsport. Je hebt te maken met stress, korte nachten, financiële onzekerheid, klanten die weglopen, onenigheid binnen het team, en daarnaast nog een sociale kring aan vrienden en familie die dingen van je verwachten. Het is makkelijk om jezelf te verliezen in een ongezonde lifestyle waarbij je slecht eet, weinig slaapt, niet voldoende beweegt en weinig tijd voor jezelf maakt. Het is dan ook niet voor niks dat veel ondernemers vroeg of laat in een burn-out belanden. Vergeet niet dat jijzelf de belangrijkste troef bent voor je bedrijf. Als je niet goed voor jezelf zorgt, gaat je bedrijf hoe dan ook kopje onder. Zorg er dus voor dat je jezelf goed behandelt: slaap zo nu en dan eens uit, maak die reis, ga naar de sportschool, eet gezond en zorg voor ontspanning in het weekend.
20. Opgeven als het te moeilijk wordt
Ondernemen is vallen en opstaan. Met name in de startup fase loop je regelmatig met je kop tegen de spreekwoordelijke lamp. In een startup heerst er een cultuur van leren. Veel bedrijven trekken de stekker eruit zodra het te moeilijk wordt. Of je nu een startende of doorgewinterde ondernemer bent: je gaat gegarandeerd fouten maken, het belangrijkste is wat je hiermee doet. Op dit punt wordt duidelijk wie een ondernemer is en wie niet. Ben je bewust van alles wat komt kijken bij een startup, focus je op het oplossen van problemen en zorg ervoor dat je niet stopt tot dat gelukt is. De meest succesvolle startups komen juist voort uit gefaalde startups!
20 redenen waarom startups falen
Dit zijn de belangrijkste redenen voor het falen van startups. Laat je niet ontmoedigen en gebruik deze lijst vooral niet als redenen om er niet aan te beginnen. Ben daarentegen kritisch, realistisch en onthoud dat ondernemen vraagt om een bepaald type mensen! Succes is niemand gegarandeerd. Het opzetten van een bedrijf vraagt om toewijding, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Heb jij het in je?

Gerelateerde blogs
24 april 2020
Kansen voor jou als ondernemer tijdens de coronacrisis
Ondernemers worden hard getroffen door…
16 april 2020
Een online marketeer in dienst of uitbesteden aan een online marketing bureau?
Wanneer je online marketing in gaat…