Nu we het einde van het jaar naderen, is het een goed moment om vooruit te kijken naar de marketing trends die we in 2020 waarschijnlijk meer zullen zien. De technologie blijft zich in een snel tempo ontwikkelen, dus sommige van deze trends zijn natuurlijk gericht op technologie. Maar er is ook een pushback tegen de toenemende digitalisering en automatisering van interacties tussen merken en consumenten, en de wens om marketing weer menselijker te maken. Hoewel technologieën zoals AI en data driven marketing zeker grote trends zullen zijn voor 2020, zal de overkoepelende focus op mensen liggen en niet op technologie. Wij hebben de belangrijkste online marketing trends voor je op een rij gezet. Onderstaande trends zijn het volgens ons waard om je tijd, budget en middelen in te investeren. Zo word jij een échte WebCeleb in 2020!

 

01. Artificial Intelligence & chatbots

Artificial Intelligence, of kort gezegd AI, is een van dé digitale buzzwoorden van de afgelopen jaren. AI kan veel werk uit handen nemen en banen zelfs volledig overbodig maken. Of dit de komende jaren realiteit wordt, zal moeten blijken. AI kan in ieder geval via verschillende kanalen worden ingezet en verbreedt veel mogelijkheden voor bedrijven. Chatbots en Facebook Messenger bots zijn goede voorbeelden hiervan. 2020 wordt de doorbraak van de chatbots. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 25% van de klantenservice zal worden uitgevoerd door chatbots in 2020. In 2017 was dit nog maar 2%. Een flinke stijging dus!

Niet alleen grote bedrijven als VGZ of Bol.com, maar ook kleinere webshops helpen steeds vaker klanten middels een chatbot. Websitebezoekers hoeven niet langer te wachten op een antwoord via de telefoon of e-mail en kunnen 24/7 een antwoord op hun vragen verkrijgen. Goed getrainde chatbots kunnen zelfs up- en cross selling overnemen door producten of diensten aan te bevelen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van websitebezoekers daadwerkelijk op de link naar zo’n aanbevolen product klikt.

Chatbots zorgen ervoor dat je op de langere termijn veel tijd en kosten kunt besparen. Zodra je met een chatbot aan de slag gaat, zal je merken dat het tijd kost om de flows van een chatbot in te richten. Je zult de chatbot handmatig van intelligentie moeten voorzien, dus hou hier rekening mee.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 25% van de klantenservice zal worden uitgevoerd door chatbots in 2020.

02. Blockchain

Anno 2019 is bijna ieder groot bedrijf aan het experimenteren met blockchain. Er zijn daarentegen nog weinig branches die de technologie integreren, maar dit kan in de online marketing wereld binnen no-time omslaan. Voordat er een transactie plaats kan vinden met blockchain, heb je een cryptocurrency nodig. Van de grootste spelers heb je vast al wel eens gehoord: Bitcoin en Ethereum. Maar nu is er ook een cryptocurrency die online marketing efficiënter maakt, namelijk het Basic Attention Token (BAT).

Er zijn verschillende omstandigheden waardoor online advertenties niet met aandacht gezien of gelezen worden door gebruikers. Denk hierbij aan ad blockers, de laadtijd van een pagina of zogeheten banner blindness. Dit zorgt ervoor dat Google en Facebook soms hele advertentiebudgetten opstrijken in ruil voor weinig data en targeting mogelijkheden.

Het Basic Attention Token, of BAT, is een token voor een blockchain-gebaseerd advertentieplatform. Het project heeft als doel online advertising te verbeteren door de uitwisseling van advertenties van derden te beperken, de privacy van de gebruikers te beschermen, advertentiefraude te verminderen en de inkomsten te delen met de gebruikers om hen te belonen voor hun aandacht. Het project combineert een nieuwe browser, Brave, en een utility token gebaseerd op de Ethereum, BAT, om een gedecentraliseerd online advertentieplatform te creëren. Deelnemers aan het ecosysteem handelen met de BAT-token: aan de ene kant van de uitwisseling betalen adverteerders met BAT, en aan de andere kant kunnen uitgevers en gebruikers met BAT verdienen.

Say what? Simpel gezegd komt het erop neer dat de aandachtspanne van gebruikers wordt gemeten bij het lezen van advertenties. Deze wordt gedeeld tussen de gebruiker, uitgever en adverteerder. Uitgevers krijgen meer winst en worden beloond met BATs, want tussenpersonen en fraude worden verminderd. Gebruikers krijgen minder winst, maar beter getargete advertenties en adverteerders krijgen meer data over hun uitgaven. Eindstand heeft iedere partij baat bij de blockchain-gebaseerde digitale markt dankzij transparantie en efficiëntie.

 

03. Marketing automation & e-mailmarketing

Google zit op de sneltrein van machine learning en customer-centric marketing. We kunnen vandaag de dag kiezen voor automatische biedstrategieën, targeting en ad creatie (ook wel programmatic advertising genoemd). De afgelopen jaren heeft Google veel aandacht besteed aan het versterken van de mogelijkheden en de kwaliteit van marketing automation. Denk hierbij maar aan Google’s nieuwe smart display campagnes. Hiermee kunnen adverteerders in Google hun advertenties in verschillende formaten tonen. Dit houdt in dat advertenties in ieder stadium van de customer journey aan gebruikers getoond kunnen worden in het Google Display Network. Omdat je jouw advertenties op basis van data specifiek kunt targeten, worden ze weergegeven waar ze de meest significante response krijgen voor de meeste waarde. Verwacht wordt dat in 2020 bijna 90% van de advertenties programmatic zullen zijn.

Marketing automation groeit enorm en deze trend zet ook in 2020 door. Dit betekent dat e-mailmarketing ook steeds meer ingezet gaat worden. Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt: je voegt een artikel toe aan je winkelwagen maar hebt je bestelling niet afgerond. Een paar uur later ontvang je een e-mail in je mailbox met een kortingsvoucher voor jouw achtergelaten producten. Door gebruik te maken van sterke content en acties kun je klanten alsnog tot die ene aankoop over laten gaan!

E-mailmarketing is nog steeds een van de meest krachtige vormen van communicatie met jouw klanten.

04. Social messaging apps

Als je dacht dat social messaging apps zoals WhatsApp, Facebook Messenger en WeChat alleen gebruikt worden om privé te chatten met vrienden, heb je het mis. Bedrijven en klanten versturen maandelijks alleen al 2 miljard berichten via Facebook Messenger. Social messaging apps worden steeds vaker ingezet voor zakelijke doeleinden. Het verschil met Facebook Messenger bots is dat je hiermee klanten kunt targeten, terwijl je met social messaging apps boodschappen kunt personaliseren en hiermee een extra gebruikservaring biedt.

 

05. Alternative search

De term spreekt voor zich: er zijn alternatieve manieren om te zoeken naar content. Voice search maakt zijn intocht en Google is bezig om zich meer te focussen op visuele content.

· Visual search

Met visual search kun je een zoekopdracht uitvoeren door afbeeldingen te uploaden. Pinterest bracht Lens uit, een tool waarmee je je smartphone camera kunt gebruiken om te zoeken op Pinterest. Ook Google bracht Lens op de markt, een visuele zoekmachine die objecten en bezienswaardigheden kan herkennen door gebruik van een camera app. Ook via CamFind kun je met een foto zoeken naar informatie over gelijkwaardige foto’s, prijzen, lokale shopping resultaten en meer. Wil je je concurrentie voor zijn? Zorg er dan voor dat je de visual search boot niet mist en trek klanten aan via een beeld van je product!

· Voice search

“Siri, wat voor weer wordt het vandaag?” “Bixby, wat is de dichtstbijzijnde tandartspraktijk?”
Momenteel zijn maar liefst 20% van alle zoekopdrachten die mobiel worden uitgevoerd via Google voice searches.

· Smart speakers

Op het moment van schrijven gebruiken 39 miljoen Amerikanen smart speakers, waarvan 65% zegt nu al niet meer zonder te kunnen. Op dit moment worden de voice toestellen vooral gebruikt om muziek te beluisteren en de persoonlijke agenda in te vullen, maar het is een kwestie van tijd voordat ook hierop advertenties niet meer weg te denken zijn. Steeds meer merken hebben voice search geïmplementeerd in hun online marketing strategie. Bij Domino’s Pizza kun je zelfs al je bestelling doorgeven aan Alexa (voice assistent van Amazon). AI wordt steeds slimmer en voice search alleen maar belangrijker in 2020!

Momenteel zijn maar liefst 20% van alle zoekopdrachten die mobiel worden uitgevoerd via Google voice searches.

06. Mobile first indexering

Mobile first is anno 2019 niks nieuws meer en je zult er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben. Veel bedrijven maken naast een mobielvriendelijk webdesign al gebruik van een volledig op maat gemaakt webdesign voor mobiel. Mobile-first indexering is een gevolg van de mobile-first trend. Google kijkt nu ook of een mobiel apparaat jouw website goed weergeeft en dit heeft invloed op jouw Google rankings. Met deze tool van Google kun je kijken hoe jouw website scoort!

 

07. Influencer marketing

Influencer marketing is allang geen nieuw begrip meer, maar het belang van influencers in online marketing groeit. Consumenten worden zich bewuster, waardoor de huidige aanpak steeds minder blijkt te werken. Om deze reden willen merken voortaan een subtielere aanpak en gaan zich naar meer duurzame relaties bewegen met influencers. Bedrijven willen lange termijn relaties aangaan om zo samen te groeien. Zo voorkomen ze dat influencers ineens een andere weg inslaan die niet past bij hun merk. Ze zullen daarom in 2020 vaker voor relevante en toegewijde micro-influencers kiezen dan voor mega-influencers.

 

08. (Live) video marketing

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te overtuigen van de voordelen van video marketing in je marketingplan. Maar liefst 72% van de bedrijven geeft aan dat het gebruik van video hun conversieratio deed stijgen. En het maken van video wordt alleen maar gemakkelijker in 2020. Filmmateriaal wordt goedkoper en de kwaliteit van smartphone camera’s is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het wordt steeds makkelijker om videoposts, livebroadcasts, interviews, productdemonstraties en een kijkje achter de schermen te delen. Ook het bieden van een interactieve beleving met een 360 graden video doet het goed. Er is ook sprake van een stijgend belang van video SEO, omdat Google video’s nu ook in de zoekresultaten toont.

Bekijk hier een showreel van onze video’s. Wil jij ook een bedrijfsvideo laten maken? Neem dan gerust contact met ons op.

De live video-industrie zal naar verwachting meer dan 70 miljard dollar waard zijn in 2021. Live video is ongelooflijk populair bij consumenten, en mensen besteden drie keer langer aan het bekijken van live video dan aan het bekijken van vooraf opgenomen video. Video is ook de meest populaire manier voor consumenten om meer te weten te komen over nieuwe producten.

Wanneer het live-element wordt toegevoegd, maakt dit video boeiender omdat het publiek het gevoel heeft dat ze er deel van uitmaken en de inhoud kunnen beïnvloeden, in plaats van alleen maar passief te kijken. Live video is geweldig om de aandacht van je publiek te trekken op Facebook of Instagram. Dit soort video’s zijn zo aantrekkelijk voor kijkers omdat ze “FOMO” (Fear Of Missing Out) of de angst voor het missen van de aandacht aanboren. Als je niet zeker weet of een live video informatie bevat die je nergens anders kunt vinden, of als je als eerste op de hoogte wilt zijn van nieuw en spannend nieuws, dan laat je een live video niet zomaar aan je voorbij gaan.

 

09. Personalisatie

Massacommunicatie is uit, personalisatie is in! Je hebt er offline ongetwijfeld al eens mee te maken gehad als je regelmatig in moderne hotelkamers verblijft. Je zet de tv aan waar je naam en een persoonlijke boodschap verschijnt met een uitleg voor het bestellen van roomservice. Deze persoonlijke aanpak geeft de gehele ervaring net dat beetje extra. In 2020 zal gepersonaliseerde content in de online marketing wereld een steeds grotere rol gaan spelen. Denk hierbij aan een website die je persoonlijk welkom heet en op jou afgestemde aanbevelingen doet. Deze personalisatie leidt bewezen tot wel 20% meer sales! En niet alleen marketeers prefereren een persoonlijke aanpak. Uit onderzoek blijkt dat consumenten 60% meer informatie willen afstaan in ruil voor gepersonaliseerde content.

 

10. Customer experience

2020 wordt het jaar van de klant. We zien een enorme verschuiving in de overtuiging van wat marketing nu eigenlijk is. Het gaat niet langer meer om het overtuigen van prospects om van jouw bedrijf te kopen of met jouw bedrijf te werken. In plaats daarvan is de prioriteit verschoven naar het bieden van geweldige klantervaringen die ervoor zorgen dat mensen terugkomen voor meer. Eigenlijk houdt dit in dat als je je focust op het opbouwen van een positieve bedrijfscultuur en het leveren van goede service, de marketing bijna voor zichzelf zorgt.

De groei van online content heeft de consument meer macht gegeven. Ze zijn niet langer een passieve partij als het gaat om het ontdekken van producten. Ze wachten niet op jou om ze te vertellen hoe geweldig je producten zijn. In plaats daarvan gaan ze erop uit en doen ze hun eigen onderzoek. Je zult ze dus iets meer moeten bieden dan informatie.

Customer experience of CX is nu al het heetste buzzwoord in de online marketing wereld, maar het is meer dan een trend. 73% van de mensen zegt dat klantervaring een belangrijke factor is in hun aankoopbeslissingen, terwijl momenteel slechts 49% van de consumenten zegt dat de bedrijven van vandaag een goede ervaring bieden. Wat maakt een goede CX precies tot een goede CX? Efficiëntie, gemak, een goed geïnformeerde en vriendelijke service en eenvoudige betalingsmogelijkheden zijn wat mensen het meest waarderen in hun klantervaring. Maar ook aspecten die van oudsher als het domein van marketing worden beschouwd, worden aangehaald: up-to-date technologie, personalisatie, een gemakkelijke mobiele ervaring, merkimago en design dragen allemaal bij aan de algemene klantervaring.

Met andere woorden, je moet in elk aspect van jouw marketingstrategie rekening houden met CX. Op deze manier kun je een geweldige ervaring bieden zodat je jouw klanten kunt behouden en nieuwe klanten aan kunt trekken. Als je door deze blog heen leest, zal je merken dat elke trend eigenlijk slechts één factor is van de totale klantervaring.

Als je je focust op het opbouwen van een positieve bedrijfscultuur en het leveren van goede service, zorgt de marketing bijna voor zichzelf.

11. Interactieve content

91% van de consumenten is op zoek naar meer interactieve online content. In 2020 zal contentmarketing zijn focus verleggen om het publiek meer te geven van wat het wil: shoppable berichten, AR/VR, 360-graden video, quizzen en polls zijn slechts een paar voorbeelden van interactieve content.

De reden dat interactieve content één van de top online marketingtrends van 2020 wordt, is omdat dit interactiviteitsniveau in de detailhandel nieuw en origineel is. Neem bijvoorbeeld een shoppable advertentie van Zara op Instagram. Wanneer een gebruiker op de foto tikt, verschijnen de naam en de prijs van een jurk. Bij het tikken op de prijs wordt de gebruiker naar een scherm gebracht met meer informatie en de mogelijkheid om het item op de website van Zara te bekijken. Dit type advertentie geeft bezoekers een reden om te blijven hangen en er iets mee te doen. En het is uiterst deelbaar, waardoor het bereik van een advertentie nog verder wordt vergroot.

 

12. Stories

Snapchat begon met het concept stories (My story), vervolgens Instagram en Facebook en later kwam ook YouTube met een eigen story format (Reels). Nu hebben we de opkomst van TikTok, waar gebruikers ter plekke en achter de schermen video’s maken voor een minder gepolijste en meer authentieke look. Stories zijn een uitgelezen kans om gebruik te maken van FOMO (Fear Of Missing Out). Met de groeiende populariteit van social media stories is het belangrijk om dit format in je online strategie te overwegen. Wanneer je gebruik maakt van live video in je stories heb je één van de meest voordelige mogelijkheden te pakken om engagement te boosten en naamsbekendheid te creëren in 2020.

 

13. Micro-momenten 

De smartphone is de televisie allang voorbij als het aankomt op het aantal minuten dagelijks gebruik. We spenderen iedere dag gemiddeld 3,5 uur op onze smartphone. Micro-momenten vallen onder een nieuw consumentengedrag volgens Google. Het zijn momenten waarop we ons tot onze smartphone wenden om actie te ondernemen op wat we nu nodig hebben of willen. We maken in een split second beslissingen over eten, horeca, shopping en vrijetijdsbestedingen. De micro-momenten bestaan dan ook uit:

· I want to know moments;
· I want to go moments;
· I want to do moments;
· I want to buy moments.

Om te profiteren van micro-momenten in 2020, moet je op het juiste tijdstip en op de juiste plek aanwezig zijn waar consumenten naar informatie zoeken – zoals Google het stelt, marketeers moeten “er zijn, nuttig zijn, snel zijn.” Denk hierbij aan kanalen als Google, Google Maps en YouTube. De opkomst van micro-momenten betekent dat marketeers het lineaire koperstraject, dat een vaste weg volgt: bewustwording, aandacht en besluitvorming, moeten heroverwegen. Vandaag de dag wordt de klantreis meer en meer een wervelende trechter waarin mensen denken, zien of praten over iets en er vervolgens in een oogwenk meer over willen weten, zien of kopen. De verwachtingen zijn hoog en het geduld is laag.

Zoals Google het stelt: marketeers moeten “er zijn, nuttig zijn, snel zijn.”

Maak je klaar voor 2020!

Het is duidelijk dat contentmarketing het online marketing landschap in 2020 zal blijven domineren. De meeste van bovengenoemde trends zijn op de een of andere manier afhankelijk van content. Om daarin succesvol te zijn, moet je een solide basis van kwalitatief hoogwaardige content hebben op al je marketingkanalen.

Het is nu het moment om te beginnen met het plannen van jouw 2020 marketingstrategie, als je dat nog niet hebt gedaan. Zorg ervoor dat je het nieuwe jaar begint met een duidelijk plan bestaande uit je doelstellingen en hoe je deze gaat bereiken.

Als jij klaar bent om meer verkeer naar je website te krijgen met content van hoge kwaliteit die consequent wordt gepubliceerd, neem dan vandaag nog contact op met één van onze specialisten en genereer meer verkeer en leads voor je bedrijf in 2020!